Excite

Huis kopen in België: waar moet je op letten?

Er zijn verschillende redenen voor Nederlanders om te verhuizen naar België. Veel mensen die de stap genomen hebben, maakten die keuze vanwege de lagere huizenprijzen en verschillende belastingvoordelen. Ook de natuur en de Bourgondische levensstijl van onze zuiderburen is een veelgehoord argument.

In tegenstelling tot veel andere landen, is er een overzichtelijke wetgeving tussen Nederland en België. Zo heeft het land een belastingverdrag met Nederland. Wanneer je in België woont maar in Nederland werkt, betaal je de inkomensbelasting gewoon in Nederland, en alle belastingen omtrent wonen in België. Geen ingewikkelde regelingen dus, waardoor je altijd weet waar je aan toe bent.

Een verschil met Nederland, is dat je in België registratierechten moet kopen wanneer je een huis aanschaft. Het lijkt een beetje op de overdrachtsbelasting. Er zijn twee verschillende registratierechten: het groot schrijfgeld en het klein schrijfgeld. De eerste houdt in dat je tien procent overdrachtsbelasting moet betalen, terwijl je bij de tweede maar vijf procent verschuldigd bent. Welke variant op jou van toepassing is, is afhankelijk van je inkomen.

Het is makkelijk om je zoektocht naar een geschikte woning te starten op internet. Er zijn veel websites van Belgische makelaars, en daar kun je vaak veel nuttige informatie vinden. Je doet er goed aan om verschillende websites met elkaar te vergelijken voordat je de knoop echt doorhakt. Een huis kopen in België is immers niet iets wat je zomaar even doet: overhaast daarom niets, en neem iemand met verstand van zaken mee als je op bezoek gaat bij een makelaar.

Afbeelding: Flickr, gebruiker historic.brussels

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021