Excite

Een huis kopen met een lening

Bijna niemand heeft genoeg geld om een huis te kopen zonder een lening te nemen. Het maakt wel degelijk uit bij wie je leent. Je moet immers het geleende geld met rente en kosten terugbetalen. Dus moet je gaan zoeken naar de beste hypotheek met de laagste rente bij banken en andere financieringsinstellingen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om een huis te kopen met een lening van je ouders. Ouders kunnen hun kinderen goed helpen bij het kopen van hun eerste huis.

Hulp van je ouders

Een simpele manier om door je ouders geholpen te worden bij het kopen van je eerste huis is dat zij jou geld lenen in de vorm van een schenking binnen de schenkingsvrijstelling. Deze bedraagt jaarlijks €5030. Voor kinderen tussen de 18 en 35 jaar kan dit vrijgestelde bedrag voor een kalenderjaar verhoogd worden tot €24.144 als er in de aangifte van de ouders een beroep wordt gedaan op de verhoogde schenkingsvrijstelling. Deze eenmalig verstrekte, verhoogde schenkingsvrijstelling van maximaal €24.144 kan onder bepaalde voorwaarden extra verhoogd worden naar €50.300. De voorwaarde is dat de schenking gebruikt moet worden voor de aankoop van een huis of de betaling van een studie. Over deze bedragen hoeft er uiteraard geen belasting betaald te worden.

Ouders opgelet

Natuurlijk is het voor je ouders makkelijker om geld bij de bank te lenen als zij overwaarde op hun huis hebben of als zij hun hypotheek al afbetaald hebben. Daardoor kunnen ze jou helpen bij de aankoop van je eerste huis. Het is wel zo dat mochten je ouders voor zichzelf geld nodig hebben van de bank, dat bedrag dat ze aan jou besteed hebben zelf niet meer kunnen opnemen. Overigens moeten alle schenkingen van ouders aan hun kinderen op papier worden vastgelegd bij de notaris.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020