Excite

Huizenmarkt trekt komend jaar verder aan

  • © Getty Images
De huizenmarkt trekt in de komende jaren verder aan. Het eerste kwartaal van dit jaar was al wat beter dan verwacht en die ontwikkeling blijkt zich voort te zetten. Dit geeft de Rabobank aan in een kwartaalrapport dat gepubliceerd werd over de huizenmarkt. Volgens economen van de Rabobank zullen de prijzen van koophuizen dit jaar met anderhalf tot 3,5 procent stijgen ten opzichte van 2014. In 2016 zal de prijsstijging tussen de 2 en de 4 procent liggen. Ook zullen meer huizen verkocht worden.

Hiermee wordt een stijgende trend voortgezet die eigenlijk al te zien is vanaf de tweede helft van 2013. Voor die tijd was er ook wel een korte opleving van halverwege 2011 tot begin 2012, maar over het geheel genomen is er al sinds 2003 sprake van een afnemende groei van de huizenmarkt. Op dit moment zitten we weer ongeveer op het niveau van begin 2010.

Volgens het rapport van de Rabobank zou het inmiddels weer een stuk beter gaan met de Nederlandse economie. Het begin van het jaar was al erg sterk, de werkgelegenheid trekt steeds verder aan en ook het besteedbaar inkomen neemt toe. Andere factoren die een positieve invloed hebben zijn de lage hypotheekrente en natuurlijk het toenemende consumentenvertrouwen, waardoor mensen toch sneller geneigd zijn om een huis te kopen.

Er worden ook weer meer hypotheken afgesloten, waardoor de totale uitstaande hypotheekschuld weer een beetje toeneemt vanaf dit jaar. De groei zou nog sterker kunnen zijn, als het niet zo was dat andere maatregelen de groei weer remmen. Dit zijn bijvoorbeeld de strengere regels waardoor huishoudens minder kunnen lenen en de beperking van de schenkingsvrijstelling.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021