Excite

'Huizenprijzen 20 tot 25 procent te hoog'

De huizenprijzen in Nederland zijn te hoog. Dat zei oud-bankier en hoogleraar Dolf van den Brink in een uitzending van Nieuwsuur. Makelaars verkondigen al tijden dat banken tegenwoordig veel te streng zijn met het verstrekken van hypotheken, maar volgens de hoogleraar is financiering absoluut niet het probleem van crisis op de woningmarkt.

Prijzen 25 procent te hoog

Hij vindt het dan ook absoluut geen goed idee gemakkelijker hypotheken te gaan verstrekken om de woningmarkt weer aan te laten trekken: "De prijzen zijn zeker nog 20 tot 25 procent te hoog. Het probleem ga je niet oplossen door maar meer hypotheek te geven, want dan hang je die mensen volledig op aan het dure huis." Eigenaren hebben dan meer schuld bij de hypotheekverstrekker dan de verkoop van hun huis zou opleveren.

Maar niet alleen makelaars moesten het ontgelden in de analyse van Van den Brink. Ook de politiek krijgt er van langs. De hypotheekrenteaftrek, een regeling die het huidige kabinet in stand wil houden, moet op den duur afgeschaft worden. Dat weet de politiek, maar dat weten ook potentiële huiseigenaren. Daardoor zijn veel mensen te angstig om een huis te kopen: "Een van de problemen waarom de huizenhandel zo is vertraagd, is dat een hele hoop mensen doodsbenauwd zijn dat vroeg of laat toch die hypotheekrenteaftrek eraf gaat," zo zegt Van den Brink.

Einde niet in zicht

Het einde van de crisis is volgens de hoogleraar dan ook nog niet in zicht. Van den Brink verwacht dat het dieptepunt pas na zes of zeven jaar is bereikt. "Het is in 2008 begonnen, dus reken maar uit. En dan duurt het meestal 15 jaar voordat je weer het op het oorspronkelijke hoogste punt van 2008 zit. Het gaat nog een jaar of 12 duren." Geen prettig vooruitzicht.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021