Excite

Huizenprijzen blijven verder stijgen

  • © Getty Images
De Nederlandse huizenmarkt is al ongeveer een jaar aan het aantrekken. De huizenprijzen zijn ook in maart weer verder opgelopen, waarmee het aantal maanden dat de huizenprijzen stijgen inmiddels opgelopen is tot maar liefst 12 maanden. Hiermee komt verandering in de trend dat huizenprijzen dalen, iets dat in de periode tussen 2011 en 2013 bijvoorbeeld het geval was.

De huizenprijzen lagen in maart weer 2,7 procent hoger in vergelijking met maart 2014. Hiermee komen ze weer ongeveer op hetzelfde niveau terecht als in augustus 2003. De piek van de huizenmarkt lag in augustus 2008. Tussen de huizenprijzen van dit moment en toen zit een verschil van zo'n 18 procent.

In maart werden volgens het CBS en het Kadaster maar liefst 13.393 huizen verkocht. dit is bijna 34 procent meer dan een jaar geleden. In het eerste kwartaal van 2015 steeg het aantal verkochte huizen ten opzichte van het jaar ervoor met maar liefst 19 procent. De stijging van de prijs is afhankelijk van de regio, maar in principe lijkt het erop dat in elke provincie prijzen omhoog gaan. Er blijven dus geen provincies achter.

Al met al lijkt het erop dat de verschillende maatregelen die genomen zijn om de huizenmarkt weer vlot te trekken daadwerkelijk werken. Wel is het de vraag of de positieve stroom ook in de komende tijd doorzet. Zo worden de NHG-normen dit jaar weer aangescherpt, evenals de regels rondom de hypotheekrenteaftrek.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021