Excite

Huizenruil experiment op Funda

De huizenmarkt zit nog steeds op slot. Veel mensen zijn bang om een huis te kopen als ze hun oude huis nog niet hebben verkocht, met het oog op een mogelijke dubbele hypotheek. Na verschillende overheidsmaatregelen om de huizenmarkt weer aan te trekken, komt Funda nu met een experiment voor dat huizenruil moet stimuleren.

De verkoop- en aankoopsite Funda gaat proberen om huizenzoekers en huizenverkopers aan elkaar te koppelen. Zo hoopt Funda het probleem te verkleinen dat mensen in crisistijd met een dubbele hypotheek blijven zitten.

Makelaars door Funda geselecteerd

Voor de test zijn 150 makelaars geselecteerd in zes regio's: Arnhem, Tilburg, Friesland, Waterland, Apeldoorn en Nunspeet. Op basis van zoekprofielen en het aanbod op de site genereert Funda suggesties voor woningruil. Die worden eerst door makelaars beoordeeld en dan voorgelegd aan hun klanten. “Woningzoekenden kunnen bijvoorbeeld aangeven dat ze van Waterland naar Arnhem willen verhuizen. Via de website wordt dan gezocht naar aanbieders die in tegenovergestelde richting willen,” aldus een woordvoerster.

Huizenruil landelijk aanbieden

Makelaars krijgen in de praktijk al regelmatig de vraag of huizenruil mogelijk is, laat Funda weten. Vooral oudere mensen die kleiner willen gaan wonen, tonen interesse om van huis te wisselen met jongeren die juist meer ruimte zoeken. Als de test een succes blijkt te zijn, wil Funda de huizenruil dienst vanaf april landelijk aanbieden.

Financieel

Een huizenruil is overigens niet noodzakelijk financieel voordelig. De twee partijen kopen elkaars huis, dus het maakt niet uit als het ene huis duurder is dan het andere. Mits de vraagprijs binnen het budget van de koper past natuurlijk. Makelaars hopen dat met de woningruil de huizenmarkt weer in beweging komt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020