Excite

Tips voor een huur woning zoeken

Waar let je op

Maar zelfs als de woning op het eerste gezicht aan je eisen voldoet, zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Er zijn zaken die meteen opvallen als ze niet in orde zijn, maar er zijn ook zaken die niet opvallen bij een bezoekje aan een huis. Daarom de volgende tips:

  1. Kijk in de keukenkastjes of er ook lekkage is geweest. Door lekkage kunnen de kastjes gaan verrotten en zal de keuken vervangen moeten worden. Heb je een geiser in de keuken, dan hoort deze regelmatig gecontroleerd te zijn. Of dat zo is, kun je zien aan een controlesticker.
  2. Kan de badkamer goed gelucht worden? In ruimtes waar veel vocht blijft hangen, krijg je schimmels. Kijk dus of er een raam in de badkamer zit dat geopend kan worden, een afzuiging alleen is vaak niet voldoende.
  3. Zijn alle stopcontacten in orde en zijn ze geaard?
  4. Zijn daken en dakgoten in orde? De woningstichting moet voor het onderhoud zorgen.
  5. Heb je een droogtrommel? Kijk dan of er een luchtafvoer beschikbaar is voor de droogtrommel.
  6. Controleer of deuren krom zijn. Niet goed sluitende deuren kunnen veel tocht veroorzaken.
  7. Voel of er zwakke plekken in het hout van het raamwerk zit. Zachte plekken in het hout betekenen namelijk houtrot.
  8. Heb je dubbel glas in de woning? Controleer dan of er vocht tussen het glas zit. Het glas kan lek zijn en dan krijg je condens tussen de glazen.

Gebreken

Wees kritisch bij het kijken naar een huur woning. Veel woningstichtingen hebben het prima in orde en er kan goed overlegd worden als er iets niet in orde is. Laat de woningstichting de gebreken zeker in een rapport vermelden. Dan kunnen de kosten voor reparatie, wanneer jij de woning weer verlaat, niet op jou verhaald worden.

Contract

Lees het huurcontract voordat je het tekent, eerst goed door. Wat is bijvoorbeeld de waarborgsom? Tegenwoordig is het normaal om twee maanden huur als waarborg te betalen. Let ook op wat het opzegtermijn is. De wet schrijft voor dat deze gelijk moet zijn aan de betalingstermijn voor de huur. Dat betekent als je per maand betaald, de opzegtermijn dus één maand is. De huur moet in alle gevallen met een aangetekende brief worden opgezegd. De verhuurder hoeft namelijk anders niet akkoord te gaan met de opzegging.

Met deze tips om een huur woning te zoeken in gedachten kan je je voorbereiden op je eerste bezichtiging. Succes!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019