Excite

Hypotheek voor een tweede woning: wat moet je weten?

Hoewel de woningmarkt een flinke dip heeft gekend, is het investeren in stenen nog altijd een stuk betrouwbaarder dan het investeren in aandelen. Zeker op de lange termijn kan hierin mooi rendement behaald worden. Maar een tweede woning is niet altijd zomaar te betalen, veel mensen sluiten een hypotheek voor een tweede woning af. Als dit ook jouw plan is, dan zul je in ieder geval met de volgende zaken rekening moeten houden.

Andere eisen

Voor een hypotheek voor een tweede woning gelden andere eisen dan voor een hypotheek voor de eerste woning. De eerste woning wordt ook als hoofdverblijf gebruikt en geldt meestal als onderpand. Een hypotheek van een tweede woning kan te maken krijgen met speciale eisen, bijvoorbeeld met betrekking tot de woning: het moet echt een stenen gebouw zijn met een pannendak, om een voorbeeld te noemen. Ook wordt vaker gevraagd naar eigen geld; een volledige financiering komt niet vaak voor. De bank kan daarnaast een extra rente van je vragen, of je zelfs verbieden om de woning te verhuren. Als dat juist wel jouw plan is, dan zul je daar een afzonderlijke afspraak over moeten maken.

Hypotheekrenteaftrek

De reden dat veel mensen in Nederland hun hypotheek nog kunnen betalen, is dat ze gebruik mogen maken van hypotheekrenteaftrek. Voor een hypotheek voor een tweede woning is die rente echter niet aftrekbaar. Een dergelijke lening wordt gezien als een consumptieve lening die in box 3 valt, vergelijkbaar met een persoonlijke lening dus. Als je de tweede woning wel mag verhuren, dan zijn de inkomsten daarvan vaak wel weer belastingvrij.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020