Excite

Impregneren als brandpreventie

Wie het woord ‘impregneren’ hoort, denkt al snel aan het verduurzamen van hout, bijvoorbeeld voor in de tuin. Impregneren kan echter ook gedaan worden als preventie tegen brand. In dat geval iets behandeld met een brandvertragend middel. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt voor een product vlam vat. Het is bijvoorbeeld een veelgebruikte methode bij kerstbomen.

Het impregneren om brand tegen te gaan is niet altijd alleen maar een goede optie, maar soms zelfs een verplichting. In de horeca mag bijvoorbeeld alleen gebruik gemaakt worden van geïmpregneerde kerstversieringen. Dit moet voorkomen dat versieringen snel vlam vatten en binnen korte tijd een enorme ravage aan kunnen richten.

Niet alleen kerstbomen en kerstversieringen komen in aanmerking voor impregneren. Ook hout, riet en papier kun je goed impregneren met een brandvertragend middel. Als je je woning meer brandveilig wilt maken, dan kun je overwegen om je gordijnen te (laten) impregneren: als die vlam vatten, dan verspreiden ze het vuur als een razende. Ook je matras is een goede kandidaat voor impregnatie. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat er per jaar 10 tot 15 branddoden kunnen worden voorkomen als alleen al de schuimvulling van alle matrassen en meubels in ons land geïmpregneerd zouden worden met een brandvertragend middel. Een indrukwekkend resultaat!

Hoewel er brandvertragers op de markt verkrijgbaar zijn, kan het lonen om dit type impregneren over te laten aan de professionals. Soms stelt je verzekeraar die eis, maar soms is het ook een verstandige zet om je risico’s te verkleinen.

Afbeelding: Flickr account Miro-Foto

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020