Excite

Impregneren, hoe pak je dat aan?

Wie bijvoorbeeld hout buiten wil gebruiken, zal dit moeten impregneren. Impregneren is een techniek waarbij een materiaal – in dit geval dan het hout – wordt doordrongen met een andere stof, bijvoorbeeld een waterafstotend materiaal. Op die manier kan materiaal verduurzaamd worden, waardoor het veel langer mee gaat. Ook in omstandigheden die normaal gesproken niet ideaal zijn voor het bewuste materiaal.

Impregneren wordt niet alleen gedaan om materiaal te verduurzamen tegen verschillende weersomstandigheden, maar ook bijvoorbeeld tegen brand. Door materiaal te impregneren met een brandvertragend middel, is er meer tijd voor iets vlam vat. Dit wordt bijvoorbeeld regelmatig gedaan bij kerstbomen: deze zijn na een aantal weken erg droog en vormen een belangrijk brandgevaar. Tenzij ze geïmpregneerd zijn; dan is de kans op vlam vatten direct een stuk kleiner.

Ook steen kan geïmpregneerd worden, bijvoorbeeld als bescherming tegen zure regen. Impregneren werkt bovendien erg goed tegen graffiti. Daarom wordt het niet alleen bij buitenmuren gedaan, maar ook bijvoorbeeld bij beelden of monumenten.

Wie wil, kan eenvoudig zelf een muur of materiaal impregneren. Het enige dat je nodig hebt is het juiste impregneermiddel en beschermende kleding. Denk ook aan bijvoorbeeld plastic handschoenen voor je handen, dan voorkom je vervelende vlekken of zelfs beschadigingen aan je hand.

Afbeelding: Flickr account zeon7

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020