Excite

Inkomensgrens sociale huur verhoogd

Goed nieuws voor mensen op zoek naar een sociale huurwoning. De aankomende vijf jaar zal de inkomensgrens voor sociale huur worden verhoogd van 34.000 naar 38.000 euro. Een Kamermeerderheid stemde daar vandaag voor.

Doorstroom woningmarkt

Veel mensen met een midden inkomen vallen bij het zoeken naar een huurwoning tussen wal en het schip, omdat ze boven de inkomensgrens van 34.000 zitten, maar met hun salaris weer net niet in aanmerking komen voor een woning in de private huursector. Het plan van de PvdA en de ChristenUnie kan rekenen op de steun van SP, PVV, CDA, GroenLinks en 50Plus. De belangrijkste reden voor de partijen om steun te verlenen aan het plan, is dat ze verwachten dat de verhoging van de inkomensgrens de doorstroom op de woningmarkt zal ondersteunen.

Lager inkomen

Omdat het aantal sociale huurwoningen op dit moment bepaald niet groeit, is onderdeel van het plan dat maximaal 20 procent van de sociale huurwoningen beschikbaar zal zijn voor huishoudens met een inkomen tussen de 34.000 en 38.000 euro per jaar. Zo blijft het grootste deel van de sociale huurwoningen beschikbaar voor mensen met een lager inkomen. Dit is ook de reden dat een eerder voorstel om de inkomensgrens op te trekken naar 43.000 is afgeketst.

Middeninkomens

De PvdA wilde het plan eerst uitsluitend invoeren in bepaalde stedelijke gebieden, waar de woningnood het grootste is en er maar weinig huizen voor middeninkomens vrijkomen. Zo'n maatregel is echter tegen de Europese regelgeving.

Overigens is minister Stef Blok van Wonen tegen het plan. Ook D66 en de VVD stemden niet in met de verhoging van de inkomensgrens.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021