Excite

Interieur en verlichting: een sfeerbepalende combinatie

Veel mensen staan er niet bij stil, maar interieur en verlichting gaan hand in hand. Lampen zijn sfeerbepalend door het soort licht dat ze geven, maar ook door hun unieke design zijn lampen een belangrijk onderdeel van je woning. Daarnaast is verlichting natuurlijk praktisch. Meer weten over interieur en verlichting, én waar je de leukste lampen kunt vinden voor ieder interieur? Lees dan hieronder verder!

Soorten verlichting

Verschillende kamerlampen, verschillende doelen. Daarom bestaan er een aantal soorten verlichting die je moet overwegen voordat je lampen in je huis ophangt. Is de lamp bedoeld voor boven een werkplek, of voor boven een tafel waar je graag de krant wilt lezen? Dan heeft je interieur andere verlichting nodig dan wanneer je een schilderij wilt belichten, of wanneer je sfeer wilt aanbrengen in de slaapkamer. Lampenwinkels onderscheiden in het algemeen drie soorten verlichting: verlichting voor een werkplek, puur functionele verlichting en sfeerverlichting.

Om het meest te halen uit deze soorten verlichting, kun je variëren met verschillende lichtsterktes (wattages) en kleuren. Dit kan door je keuze in (spaar)lampen, maar ook het lichteffect van de kamerlamp zelf en de plaats waar je hem neerzet of ophangt.

Lampen online

Heb je precies voor ogen wat jij wilt bereiken in je interieur met verlichting? Dan is het tijd om te shoppen. Natuurlijk kun je hiervoor naar de bekende woonboulevards, maar de kans is groot dat jouw lamp bij half Nederland in de (woon)kamer hangt. Veel leuker is het om onbekende merken te shoppen, of om te investeren in een bijzondere designerlamp. Neem bijvoorbeeld een kijkje op www.lampen24.nl en koop je lampen online bij een collectie die je niet bij veel andere winkels tegenkomt.

Verlichtingsplan

Nu je hebt nagedacht over soorten verlichting en leuke lampen hebt uitgezocht, is het tijd voor een verlichtingsplan of lichtplan. Geef in een plattegrond van je huis aan welke lamp je als eerste aandoet als je binnenkomt. Dit is de basisverlichting. Basisverlichting hangt meestal aan het plafond, zodat het licht zich evenredig verspreid. Teken nu in je plattegrond waar je accenten wilt leggen: bijvoorbeeld bij een bijzonder schilderij, of juist op een lege wand. Tenslotte verlicht je donkere hoekjes met een sfeerlampje in een warme kleur. Vraag eventueel een binnenhuisarchitect om een lichtadvies. Zo maak je jouw interieur met verlichting helemaal af.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021