Excite

Is jouw tuin al winterklaar?

Eind december is één van de laatste momenten om je tuin winterklaar te maken. In januari begint vaak al de eerste vorstperiode, waar we in december nog vaak te kampen hebben met echt Nederlands regenweer. Daarom is nu het moment om je planten van onderhoud te voorzien, zodat ze ook temperaturen onder het vriespunt zullen overleven.

Snoeien

Bij winterklaar maken van de tuin wordt vaak meteen gedacht aan het snoeien van jonge bomen en struiken, en het verwijderen van dood hout en zieke takken. Ook de heg kan nog even gesnoeid worden voor de vorst, maar niet coniferen. Als je niet weet welke bomen gesnoeid moeten worden, huur dan een hovenier in die het snoeiwerk op zich kan nemen.

Nieuwe planten

Je zou het misschien niet denken, maar het begin van de winter is de beste tijd om nieuwe planten aan te planten. Dat geldt vooral voor heesters, rozen en vaste planten. In de winter kunnen de jonge planten aan hun wortelgestel werken, zodat de eerste voorjaarszon ze meteen de kans geeft om te bloeien. Ook voorjaarsbollen kunnen nu nog geplant worden, mits het niet vriest. Dek de jonge planten wel goed af en geef ze af en toe extra water.

Overige winter plant verzorging

Behalve snoeien en nieuwe planten aanplanten, kun je nog meer maatregelen nemen om je tuin te beschermen tegen vrieskou. Bind de rozen af met een rozenkraag om de knoppen te beschermen. Dek daarnaast vaste platen af met een laag bladeren of compost en bind hoge grassoorten bij elkaar. Bescherm ook de kluit van planten, door ze aan de voet te beschermen met stro, bladeren, mest of een mengsel daarvan. Met voldoende regen of sneeuw zorgt dit voor een super voedzame bodem in het voorjaar.

Overige tuin werkzaamheden

Nu de planten goed verzorgd zijn, is het tijd om de rest van je tuin onder handen te nemen. Maak potten en kuipen schoon en zet ze op hun kop. Zorg dat niet-vorstbestendige potten en andere accessoires van bijvoorbeeld terracotta of tin binnen staan, zodat ze niet kapot vriezen. Binnen geen plek? Omwikkel ze dan met noppenfolie. Sluit ook de buitenkraan af en leg de tuinslang binnen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021