Excite

Je eigen huis kopen in België

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je in Nederland geen huis zou willen kopen, of in een aantal gevallen meer zou kunnen kopen. Torenhoge belastingen, zorgverzekeringen die de pan uit rijzen en autorijden wat bijna onbetaalbaar wordt gemaakt. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een nieuw leven in België, met een aantal gemakken nog in Nederland.

Eenmaal in België aangekomen, is het aan te raden je Nederlandse rijbewijs om te wisselen voor een Belgisch exemplaar. Deze is levenslang geldig en je hoeft na je 70e geen verplichte medische keuring te ondergaan.

Mocht je een nieuw paspoort aan moeten vragen dan is het zeer aan te raden daar op tijd mee te beginnen. Het aanvragen kan een stuk langer duren dan je gewend bent. Overigens is het in België ook verplicht altijd een identiteitsbewijs bij je te dragen.

Inboedel en huisdieren kun je zonder problemen meenemen naar je nieuwe stek. Wel dien je voor huisdieren een gezondheidscertificaat te kunnen overleggen. Deze is verkrijgbaar bij je dierenarts. Voor exotische dieren gelden wel strengere, aangepaste regels.

Indien je in Nederland blijft werken kun je de hypotheekrente gewoon blijven aftrekken in Nederland. Mocht je in België gaan werken dan vervalt dit, België kent een andere regeling, dus het is raadzaam ruimschoots van te voren informatie over in te winnen.

In België ben je verplicht registratiekosten te betalen bij de aankoop van een huis, dit is vergelijkbaar met de overdrachtsbelasting. Het percentage ligt rond de 5%. Houd daar rekening mee bij de aankoop van je nieuwe huis.

Afbeelding: Flickr account pjan vandaele

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019