Excite

Kies de juiste schuurmachine

Met een schuurmachine kun je hout gemakkelijk glad maken. Je kunt een schuurmachine gebruiken om oude verfresten te verwijderen, of als voorbehandeling voordat je gaat lakken of schilderen. Er zijn verschillende soorten schuurmachines verkrijgbaar. Je kunt een kleine schuurmachine gebruiken, die je met de hand bedient, maar er zijn ook veel grotere schuurmachines.

Op een vlakschuurmachine klem je een vel schuurpapier vast op de rechthoekige zool, die de onderkant van het apparaat vormt. Door middel van trillingen kun je er mee schuren.Deze schuurmachine is gemakkelijk te bedienen, en vooral geschikt om vlakke delen zoals een deur, of kozijnen te schuren.

Een bandschuurmachine maakt gebruik van twee rollen, waarover een schuurband gespannen wordt. Die maakt een beweging als een rupsband, en schuurt zo het oppervlak. De bandschuurmachine is vooral erg handig wanneer je bijvoorbeeld veel verfresten wilt verwijderen van een werkstuk.

De excentrische schuurmachine heeft een cirkelvormige zool, waarop je een stuk schuurpapier bevestigt. Dit apparaat schuurt door middel van een draaiende beweging, en is vooral geschikt voor grof en snel schuurwerk

.

Er is ook nog de zogenaamde deltaschuurmachine. Die werkt in principe hetzelfde als de vlakschuurmachine, maar heeft een andere vorm. De deltaschuurmachine is kleiner, en heeft een soort driehoekige vorm, met afgeronde zijden. Deze machine is er handig om kleinere oppervlakten te schuren. Ook hoeken kun je er goed mee bereiken.

De schotelschuurmachine, tenslotte, heeft ook een cirkelvormige schuurschijf. Het verschil is dat deze cirkel een verticale positie heeft. Je houdt het apparaat op de tafel, en drukt dan het werkstuk tegen de schuurschijf.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Charles & Hudson

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020