Excite

Kiezen uit verschillende kookplaten

Traditioneel wordt er veel gebruik gemaakt van een gaskookplaat. Ouderwets zijn deze kookplaten allerminst. Er zijn namelijk ook veel gaskookplaten met vijf pitten of zelfs zes. Koken op gas is snel en makkelijk. In vrijwel elke keuken zit wel een aansluiting voor de kookplaat op de gasleiding. Daarnaast zijn gaskookplaten snel warm en simpel te bedienen.

Elektrisch koken gebeurt ook steeds meer. Wanneer je elektrisch wil koken, heb je keus uit verschillende soorten kookplaten. Zo zijn er inductiekookplaten, keramische en de standaard elektrische. Deze laatste soort wordt echter niet veel meer gebruikt, omdat er ontzettend veel stroom verbruikt wordt. Tevens duurt het bij elektrische kookplaten vaak erg lang voor de kookzones warm genoeg zijn om te koken.

Inductiekookplaten bundellen de voordelen van koken op gas en elektrisch koken. Het regelen van de temperatuur gaat bijvoorbeeld heel gemakkelijk en kan ook heel precies geregeld worden. Ook is een inductiekookplaat erg veilig. Door elektromagnetische velden worden pannen verwarmd. Deze velden worden alleen warm wanneer er volle pannen op gezet worden en dus niet bij andere voorwerpen.

Een andere mogelijkheid is koken op een keramische kookplaat. Deze kookplaten zijn zuiniger dan gewone elektrische kookplaten. Daarnaast zijn ze ook wat sneller warm doordat er gebruik wordt gemaakt van straling in plaats van geleiding om de kookzones op te warmen.

Wanneer je een nieuwe kookplaat koopt en van koken op gas overgaat op elektrisch koken, zul je waarschijnlijk ook nieuwe pannen moeten aanschaffen. Niet alle pannen zijn geschikt voor koken op inductiekookplaten of keramisch koken en pannen die eerder op gas gebruikt zijn, hebben een bolle bodem gekregen waardoor ze niet meer optimaal zullen werken op elektrische kookplaten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020