Excite

Koken en recepten: waar is die skottelbraai?

Koken en recepten voor de skottelbraai

Maar wat is een skottelbraai precies? Even voorstellen: de skottelbraai is een vrij nieuwe ster aan het firmament van de barbecues. Deze bbq valt meteen op door zijn compact design waar je zo ongeveer alles mee kan doen: koken, bakken, wokken tot zelfs pizza's bakken. De originele skottelbraai komt uit Zuid-Afrika. De boeren aldaar 'braaiden' op hun velden. Dat was het begin en de inspiratiebron voor deze Zuid-Afrikaanse barbecue. Het meest bekende merk is inmiddels Cadac. Dit was oorspronkelijk een fabrikant van gascilinders. Vandaag zijn ze marktleider met een compleet assortiment.

Uiterst gebruiksvriendelijk

De skottelbraai belandt zeer dikwijls op de camping dus moet hij op de eerste plaats makkelijk te monteren en demonteren zijn. Vandaar de handige gasknop, pïezo-ontsteking, stevige poten, branderpan, barbecuerooster, vetopvangbak, warmteregelaar, inclusief gasslang en, afhankelijk van het type, ook nog eventueel een vetopvangbak, deflectorplaat en pandrager.

Recepten met kip

Er zijn tientallen kiprecepten op internet te vinden. Enkele van de toppers: Antilliaanse schotel, cataplana met kip, gemberkip met honing, kip Antoinette, kip met groente en wok klare rijst, kip met noten en rozijnen, kip met paprika en courgette, kip met piccalilly en rijst, kip met roerbakgroenten, kipsaté, paëlla, risotto, kip Stroganoff, ratatouille, roerbak ajam, scaloppa a la gorgonzola en tortilla's.

Recepten met vlees

Niet iedereen houdt van kip. Voor hen zijn er de vleesrecepten op basis van rund- of varkensvlees. Enkele populaire gerechten: aardappelgehaktschotel, babi pangang, bami goreng met gehakt en spitskool, bruine bonenschotel met piccalilly, Mexicaanse bonenschotel, mie schotel, rösti met gehakt en groente en shoarma.

Recepten met vis

Recepten geleend uit de gewone, klassieke keuken: asperges met zalm, gegrilde forel of garnalen, mosselen met bier of witte wijn en groenten, spaghetti met spinazie en zalm en niet vergeten het vispotje met tagliatelle of zeevruchten met tagliatelle en koriander.

Vegetarische recepten

Ook de vegetariërs kunnen lekker smullen met een skottelbraai. Gemarineerde aardappelen in schil, champignons met Paturain, mozzarellabroodjes, pannenkoeken, paprikaschotel, Texaans groentepannetje, warme banaan en wentelteefjes.

Voorverwarmen?

Voor sommige gerechten is het aanbevolen om de skottelbraai, ook gewoon skottel genoemd in de receptenlectuur, voor te verwarmen. Hiertoe leg je de zwarte ring (die normaal gezien bij de grillplaat hoort) zoals gewoonlijk op de bbq. Daarop de grillplaat met daarop weer het metalen draadrek. Sluit het geheel af met het deksel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020