Excite

Koophuizen: voor- en nadelen

Een koophuis zou iedereen wel willen hebben. Tenminste, als die hypotheek er niet aan vast hing. Daarmee heb je ook direct het belangrijkste nadeel van koophuizen te pakken: je kunt ze vaak niet in één keer financieren en daarom moet je gebruik maken van een hypotheek. Als je echter even de tijd neemt voor een kleine rekensom, zie je al snel dat je in die 30 jaar vaak niet alleen het huis terug betaalt, maar nog een tweede keer koopt: de rente die je betaalt is minimaal even hoog als de koopsom van het huis.

Het grote voordeel van koophuizen is natuurlijk wel dat het je eigendom is. Als je je huis hebt afbetaald, kan niemand je eruit sturen. Bovendien is het een investering die je op een later moment weer kunt verzilveren. Veel oudere mensen hebben hun huis afbetaald en eten het daarna op door er een omgekeerde hypotheek op af te sluiten. Het nadeel van deze constructie is wel dat je goed uit moet rekenen of je uit komt. Als je nog tien jaar te leven hebt nadat je huis is opgegeten, zit je er namelijk niet zo prettig bij.

Een koophuis vraagt ook veel onderhoud, maar daar staat weer tegenover dat je veel vrijheden hebt. Je kunt zelf kiezen hoe je je huis indeelt en inricht. Verbouwingen als het vervangen van de badkamer en toilet zijn gewoon mogelijk. Dit kan in huurhuizen vaak niet. Doe je daar wel iets, dan moet je het daarna weer terug in originele staat brengen. Dat is natuurlijk zonde van je tijd!

Afbeelding: Flickr account ansik

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020