Excite

Voordelen en kosten van een huurhuis

Het nadeel van wonen is dat het best veel geld kost. Het voordeel is dat je het - door je locatie zorgvuldig te kiezen - zo goedkoop en duur kunt maken als je wilt. Voor een koophuis betaal je naast de hypotheek nog meer kosten, zoals het onderhoud en gemeentelijke belastingen. Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten van een huurhuis?

Huur

Als eerste betaal je natuurlijk de huur. Die is in de meeste gevallen gebaseerd op een puntensysteem, waardoor deze kosten voor een huurhuis aan banden zijn gelegd. Het is niet mogelijk om drieduizend euro huur te vragen voor een klein flatje in de Bijlmer. Ook huurverhogingen zijn aan banden gelegd; de huur mag elk jaar met ongeveer 1 procent omhoog als er niets veranderd is aan de omstandigheden. Als de verhuurder een stevige renovatie heeft verzorgd, dan is er vaak wel meer mogelijk. Om de huur te betalen, krijgen veel mensen Huurtoeslag. De hoogte van deze toeslag hangt af van je inkomen en is te berekenen en aan te vragen via Toeslagen.nl.

Extra kosten

Natuurlijk gelden ook voor huurders diverse bijkomende kosten. De kosten voor gas, water en licht komen meestal voor de rekening van de huurder. Deze kosten bestaan uit maandelijks een voorschot en een keer per jaar een afrekening. Ook moet je als huurder afvalstoffenheffing, rioolrecht en waterschapsbelasting betalen. Deze kosten komen één keer per jaar terug en mogen in een aantal gevallen in termijnen betaald worden. Als je echter een (te) laag inkomen hebt, dan kun je een verzoek voor kwijtschelding indienen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020