Excite

Kosten hypotheekadviseur: wat betaal je eigenlijk?

Bij het afsluiten van een hypotheek komen er zoveel grote bedragen langs, dat je eigenlijk vooral let op wat er onder de streep overblijft: hoeveel betaal je elke maand voor je huis? Het is echter slimmer om iets verder te kijken dan je neus lang is. Dan merk je namelijk dat ook de kosten voor je hypotheekadviseur vaak behoorlijk hoog zijn. En dat terwijl die eigenlijk niets anders doet dan zijn werk: jou overtuigen van het nemen van een - zeer goed betaalde - lening bij zijn bedrijf.

Vast tarief of variabel

Hoewel het eigenlijk erg gek is dat je moet betalen voor een dergelijk advies, kom je er bijna niet onderuit. Wat je wel kunt doen, is onderhandelen en proberen zoveel mogelijk te besparen op dit tarief. Voor je dat doet, moet je eerst weten hoe de kosten voor je hypotheekadviseur zijn opgebouwd. Gaat het om een vast bedrag, of wordt er een bepaald percentage gerekend? Veel grote banken gaan uit van bijvoorbeeld 1 of 2 procent van de aankoopsom van de woning. Voor dure woningen betaal je dus meer, terwijl het werk in principe hetzelfde is en je de bank uiteindelijk fors sponsort voor het uitgeleende geld. Een vast bedrag is bij goedkopere woningen vaak onvoordelig, omdat dat verhoudingsgewijs ook sterk op kan lopen.

Overzichten

Voor de kosten voor je hypotheekadviseur kun je offerte opvragen, maar je kunt ook online vast wat rondkijken, bijvoorbeeld op ProvisieOverzicht.nl. Deze website geeft een overzicht van bedrijven en de provisies die ze rekenen. De bedragen lopen uiteen van een paar honderd euro tot bijna tweeduizend euro. Het is dus zeker de moeite waard om hier iets mee te doen!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018