Excite

Lage WOZ-waarde zorgt voor meer klachten

  • © Getty Images
Steeds meer huiseigenaren klagen over de aanslag van hun WOZ-waarde. Ze vinden dat de gemeente hun woning te laag inschat. Op basis van de WOZ-waarde worden de gemeentelijke belastingen berekend. Een lage waarde kan op die manier dus gunstig zijn. Huiseigenaren die hun huis echter te koop hebben staan of te koop willen zetten, zijn bang dat een lage waarde door mogelijke kopers als vaststaand feit wordt beschouwd.

Een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis bevestigde zaterdag dat met name huiseigenaren die hun huis in de verkoop hebben staan het niet erg vinden om voor een hoger bedrag aangeslagen te worden,. Zij schrijven dan ook regelmatig een bezwaarschrift om ervoor te zorgen dat de gemeente de WOZ-waarde toch wat verhoogt.

De reden voor die bezwaarschriften ligt ook in de nieuwe wetgeving die dit jaar nog van kracht gaat. Deze wetgeving maakt dat de WOZ-waarden van huizen openbaar wordt. Op die manier krijgen kopers dus ook inzicht in de waarderingen. De gemeenten kunnen aan de hand van een bezwaar de WOZ-waarde opnieuw aanpassen, wat dan weer gunstig kan werken voor de verkoop.

Voor verkopers is het natuurlijk interessant om een zo hoog mogelijke WOZ-waarde te hebben, want als kopers die waarde inderdaad aannemen als een vaststaand feit, wordt hiermee ook de verkoopprijs opgestuwd. Bovendien kan een hogere WOZ-waarde meewerken in het krijgen van een hogere hypotheek. Ook dat is voor zowel kopers als verkopers natuurlijk interessant.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021