Excite

Loodgieters verwachten schade na dooi

Na de lange vorstperiode kijken veel mensen uit naar dit weekend waarin temperaturen eindelijk weer boven het vriespunt komen. Helaas wordt bij de dooi ook schade door de vrieskou merkbaar. Zo kan er veel waterschade ontstaan door kapotgevroren leidingen die ontdooien. Dat geeft de installateursvereniging Uneto-VNI zaterdag aan.

Gescheurde leidingen

Wanneer water dat kan bevriezen in leidingen zit, zoals bij een buitenkraan, kan dat leiden tot scheuren. Water dat bevriest zet namelijk uit, waardoor je leidingen kapot gaan. Met ijs in de leidingen zul je niets merken van de schade, maar wanneer de dooi toeslaat begint smeltwater te lekken. Om waterschade door smeltwater te voorkomen raadt de brancheorganisatie bewoners aan om al vast goed te kijken of zij scheurtjes in de leidingen aantreffen. Als dat zo is moeten zij meteen het water afsluiten en deskundige hulp inschakelen.

Zelfs leidingen controleren

De ervaring leert dat problemen zich vooral voordoen bij kranen die minder vaak worden gebruikt. Dan gaat het om buitenkranen, maar ook kranen in bijkeukens, garages en leidingen in muren die liggen op het koude oosten. Ook in leegstaande huizen, vakantiewoningen en woonboten is de kans op beroeren leidingen - en dus waterschade bij dooi - groot. Ook oude CV ketels kunnen veel schade aanrichten, bijvoorbeeld wanneer bewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn en de verwarming heeft uitgestaan. De branchevereniging heeft een slimme tip voor bewoners die hun leidingen willen controleren. Met een föhn kunnen de leidingen worden ontdooit om te zien of ze kapotgevroren zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021