Excite

Een luchtbevochtiger: dé oplossing tegen droge lucht

Wanneer je in de winter de verwarming voluit zet, kan het zijn dat de lucht in je huis erg droog wordt. Dit kun je merken wanneer je slijmvliezen ontsteken en je daardoor begint te hoesten. Ook je huid kan erg droog raken. Een oplossing voor dit probleem is een luchtbevochtiger. Maar hoe kies je het beste apparaat?

Wat is een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger houdt het percentage waterstof in de lucht op peil. Wanneer je intensief gebruik maakt van de radiator, kan het klimaat in je huis erg droog aanvoelen. De warmte van de radiator verdampt de waterstofdeeltjes in de lucht. De optimale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. In de winter kan dit percentage echter rond de 20 procent komen te liggen. Met een luchtbevochtiger worden er weer vochtdeeltjes aan de lucht toegevoegd, waardoor het vochtgehalte op peil wordt gehouden. Hiermee wordt ook de gezondheid van de mens en eventuele huisdieren bevorderd en blijft de conditie van meubels, planten, antiek en muziekinstrumenten op peil.

Soorten luchtbevochtigers

Grofweg zijn luchtbevochtigers te verdelen in drie categorieën. Er zijn apparaten die werken door middel van verdamping, door verneveling met behulp van ultrasone straling of door verneveling met behulp van centrifugale kracht. Bij de aanschaf van een luchtbevochtiger is het belangrijk om te bekijken welke ruimtes er zich in het huis bevinden en wat voor meubels er in staan. Houten vloeren en meubels onttrekken veel vocht aan de lucht, dus daar dient rekening mee te worden gehouden. Ook ruimtes met een kachel of open haard hebben meer luchtbevochtiging nodig dan ruimtes die worden verhit door een centrale verwarming.

Hygiëne en onderhoud

Een luchtbevochtiger kan bij verkeerd gebruik zorgen voor salmonella besmetting. Het is daarom belangrijk om het apparaat goed schoon te houden. Daarnaast moet er voor de luchtbevochtiging koud leidingwater worden gebruikt. Het water in de tank dient elke week ververst te worden en wanneer je het apparaat een tijd niet gebruikt, droog dan het binnenwerk goed af voordat je het wegzet om schimmel te voorkomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020