Excite

Hulp bij maandlasten hypotheek berekenen

Voor veel mensen bepalen de woonlasten toch wel hoe het volledige budget besteed wordt; dat is namelijk de grootste portie. Als je een hypotheek afsluit, dan neemt de adviseur vaak wel de tijd om de maandlasten van je hypotheek te berekenen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Door de jaren heen kunnen er echter dingen veranderen, waardoor die maandlasten veranderen. Daarom is het handig om hier zelf eens voor te gaan zitten.

Bankafschriften kijken

De makkelijkste manier om de maandlasten van je hypotheek te berekenen is natuurlijk het bekijken van je bankafschriften. Je moet hierin dan letten op de post 'Rente', eventueel een post 'Aflossing' of 'Inleg' als je een spaarhypotheek hebt én de post van jouw of jullie overlijdensrisicoverzekering(en). Die horen in principe natuurlijk ook gewoon bij de hypotheek. Wil je het helemaal goed doen, dan neem je ook nog een eventuele woonverzekering mee. Als je die bedragen bij elkaar optelt, dan weet je wat de maandlasten voor jouw hypotheek zijn. Je kunt dit noteren en een paar maanden achter elkaar bekijken. Het kan zijn dat het bedrag altijd hetzelfde is, maar het kan ook zijn dat het door de tijd heen verandert. In dat laatste geval is het natuurlijk interessant om te weten of het omlaag gaat én hoe snel. Mogelijk kun je dit met extra aflossen beïnvloeden.

Gewoon berekenen

Wil je gewoon de maandlasten van je hypotheek berekenen? Dan moet je een aantal dingen op een rijtje zetten: het hypotheekbedrag, het rentepercentage en het deel dat je aflost. Door dit per maand te berekenen en hier eventueel nog het deel aan hypotheekrenteaftrek vanaf te halen, zit je ook op de maandlasten van je hypotheek.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020