Excite

De makelaar: een do of don't?

Een makelaar is iemand waar je naartoe gaat als je een huis wilt kopen of verkopen. Dit is natuurlijk niet altijd nodig, maar wel aan te raden als je niet precies weet wat je doet of hoe het allemaal werkt. Een makelaar weet namelijk heel goed in te schatten hoeveel een huis hoort te kosten. Dit is belangrijk in beide gevallen, want als je een huis aanbied om te verkopen en je bied het aan met een te hoge prijs, dan is de kans groot dat niemand het huis wil kopen. Of je wilt een huis kopen. De makelaar weet of het huis met de juiste prijs is aangeboden. Hij kan je dus adviseren bij het maken van een bod.

Kosten van een makelaar

Er zijn natuurlijk kosten verbonden aan het gebruik maken van een makelaar. Je betaalt de makelaar courtage. Courtage is een percentage van het bedrag waarvoor je het huis koopt of verkoopt. De percentage verschilt van makelaar tot makelaar. Het is dus aan te raden om eerst verschillende makelaars te vergelijken.

Vereniging van makelaars

Heel veel makelaars in Nederland zijn lid van een vereniging. Er zijn drie grote verenigingen waar makelaars lid van kunnen worden.

  1. VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend goed)
  2. VastgoedPRO
  3. NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaardij)

Een makelaar die lid is van een vereniging moet zich houden aan bepaalde voorwaarden. De Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis hebben over deze voorwaarden meegepraat. Er zijn afspraken waaraan deze makelaars zich moeten houden. Zo moet een makelaar die lid is van een vereniging bijvoorbeeld:

  • Jou als klant vertellen of zijn makelaardij goed werkt
  • Een huis alleen verkopen als je daar schriftelijk toestemming voor hebt gegeven
  • Per huis maar één klant tegelijk helpen. Dus of de koper of de verkoper

Lees altijd de voorwaarden van de makelaar goed door voordat je besluit om de diensten van een makelaar aan te nemen en maak duidelijke afspraken over de kosten die je moet gaan betalen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019