Excite

Maximale hypotheeklening daalt praktisch niet

  • © Getty Images
Ondanks het feit dat de hypotheekregels in de afgelopen jaren steeds strenger zijn geworden, daalt het bedrag dat maximaal geleend mag worden al jaren bijna niet. Dit blijkt uit een onderzoek dat maandag gepubliceerd werd. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Hypotheekshop, in opdracht van Het Financieele Dagblad (FD).

Dat mensen alsnog meer kunnen lenen, is vooral te danken aan de lage hypotheekrente die op dit moment van toepassing is. Tweeverdieners die samen anderhalf keer modaal verdienen, konden in 2010 maximaal 228.000 euro lenen. Hierover betaalden ze een hypotheekrente van 5 procent. Nu is de hypotheekrente gedaald naar ongeveer 2,3% en kan hetzelfde bedrag geleend worden. Als er nog steeds 5% gerekend zou worden, zou de maximale hypotheek 20.000 euro lager zijn.

Volgens het FD zijn de woonlasten inmiddels behoorlijk gedaald. Ongeveer 16 procent van het inkomen wordt nu door de gemiddelde huizenkoper aan woonlasten betaald. In 2008 was dit bijna twee keer zoveel. Dat was ook het moment dat de huizenprijzen nog heel hoog lagen.

In de afgelopen jaren zijn de regels voor huizenkopers steeds strenger geworden. De hypotheekrenteaftrek wordt elk jaar wat verder afgebouwd en de verhouding tussen de waarde van het huis en de hoogte van de hypotheek moet in verhouding zijn. In veel gevallen kan er amper meer bijgeleend worden boven de waarde van het huis.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021