Excite

Echte topchefs gebruiken een messenset

In iedere keuken hoort een messenset. Je wil namelijk niet je dure biefstukken door midden hoeven te snijden met een aardappelschilmesje. En ook voor het mooi afsnijden van een stuk taart kom je niet weg met een tafelmes. Gelukkig bestaan er nu uitgebreide messensets waarin messen zitten voor ieder klusje.

Snijden met je messenset

Een messenset is erg belangrijk voor wanneer je je eten op de juiste manier wil bereiden. Voor ieder karwei is er wel een mes. Echte beroepschefs hebben hele dure messen, maar een gewone hobbykok kan al heel ver komen met een normaal geprijsde messenset. Het is belangrijk dat hier de basismessen in zitten. Onder basismessen vallen broodmessen, vleesmessen, vismessen en keukenmessen. Zodra je deze messen in je set hebt, kun je aan de slag met het koken.

Verschillende messen voor iedere klus

Messen kun je op verschillende manieren gebruiken. Zorg wel dat je een broodmes niet gebruikt voor vlees of vis. Hoe herken je nu het verschil tussen een vis of een vleesmes? Een vleesmes heeft een lang en breder lemmet. Wanneer je hiermee het vlees snijdt, moet het als vanzelf bijna door het vlees heengaan. Een vismes is smaller maar ook lang. Het mes is wat buigzamer en kan het beste gebruikt worden om vis los te snijden van de graat. Een broodmes is te herkennen aan de gekartelde rand en heeft een grof lemmet. Het is bedoeld om hard brood mee door te kunnen snijden, zoals stokbrood of pistolets. Een keukenmes is bedoeld voor meerdere toepassingen en kan zowel voor groentes als voor vlees worden gebruikt.

Opbergen van je keukenmessen

Ook het opbergen van een mes vergt nadenkwerk, want het is belangrijk dat de messen hygiënisch blijven. Vaak is een houten opbergblok na enkele jaren vervuild. Het nadeel is dat deze lastig van binnen zijn schoon te maken. Een goede manier om messen goed op te bergen is een magnetische strip aan de muur. Daar heb je de messenset zo voor het grijpen en houd je ze makkelijk schoon.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021