Excite

Hoe begin je een moestuin?

Even voor het koken je eigen spruiten, kroppen sla of snijbonen oogsten... wie droomt daar nu niet van? Het is verser en lekkerder dan groenten uit de supermarkt. Bovendien is het kweken van je eigen groenten ook nog eens leuk om te doen. Maar hoe begin je een moestuin? En hoe zorg je dat de oogst ook smakelijk is? Hier zijn enkele handvatten om van je moestuin een succes te maken.

Het ontwerp van een moestuin

Het vroege voorjaar is de beste tijd om een moestuin te beginnen. Dat betekent dat er nu nog genoeg tijd is voor een ontwerpplan. Want voordat het omploegen begint, is het belangrijk om eerst te weten, wat je met je moestuin wilt. Misschien wil je zoveel mogelijk de gangbare groentes kweken om een grote familie te onderhouden? Of wellicht specialiseer je je liever in bijzondere groenten en kruiden?

De aanleg van je moestuin

Heb je eenmaal een plan, dan kun je in het voorjaar aan de slag. Groenten, kruiden en fruit houden van veel zon, dus let er op dat je een goede, lichte plek voor de moestuin uitkiest. Haal dan al het onkruid weg en ga spitten. Zorg ook dat je compost of kunstmest bij de hand hebt, want je moet de grond hiermee vermengen. De planten in de moestuin moeten tenslotte genoeg voeding hebben.

Zaaien en planten in je moestuin

Nu kun je gaan planten en zaaien. Lees goed de gebruiksaanwijzingen op de verpakkingen van de zaadjes of op de kaartjes bij het plantjes. Sommige groenten kun je juist heel goed in het vroege voorjaar en ook nog na de zomer kweken. Dat zijn de zogenaamde wintergroenten, zoals bieten, kool en spruiten. Zomergroenten hebben graag warmte en zon. Denk hierbij aan paprika's en tomaten.

Terug naar de natuur met een biologische moestuin

Houd je van puur natuur, dan kun je een biologische moestuin aanleggen. Hierbij zet je geen chemische bestrijdingsmiddelen in om insecten te weren. Ook gebruik je geen kunstmest, maar compost. Er zijn daarvoor speciale compostbakken waarmee je van tuinafval voeding voor je moestuin kunt maken. Ben je in natuurlijk tuinieren geïnteresseerd? Dan kun je daarover meer informatie krijgen via Webmare.nl.

Volg de tuinkalender voor een succesvolle oogst

Voordat je van start gaat met je moestuin is het handig om een tuinkalender door te nemen. Je vindt er een met nog veel meer handige tips op Tuinen.nl onder de tab 'moestuin'. Zo weet je hoe en wanneer je moet handelen om een goede oogst te krijgen uit je moestuin.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020