Excite

Mooi! Adirondack stoel zelf maken

Op het strand of in landelijke tuinen, de Adirondack stoel komen we steeds vaker tegen. Al in 1903 werd het eerste ontwerp van de stoel gemaakt door ene Thomas Lee, in de bergen van New York. Lee begon met één plank en zaagde er uiteindelijk 11 stukken van om de stoel in elkaar te zetten. Daarbij maakte hij een waaiervormige achterkant en een zitvlak dat een beetje achterover hangt. Nog steeds is het een geliefd tuinmeubel, dat uitnodigt om te gaan zitten. Met een hoge rugleuning, diepe zit en brede armsteunen biedt de houten stoel optimaal zitcomfort. En het leuke is: een Adirondack stoel zelf maken is helemaal niet zo ingewikkeld!

Bouwtekening Adirondack stoel

Inmiddels bestaan er veel verschillende soorten Adirondack stoelen; in allerlei kleuren en van zowel hout als kunststof. De klassieke waaierleuning is niet meer in alle moderne ontwerpen terug te vinden. Op het internet vindt je verschillende websites met instructies om de Adirondack stoel zelf te maken. Heb je een goede bouwtekening van een Adirondack gevonden? Laat dan een berichtje achter!

Houtsoort Adirondack stoel

Je kunt je stoel maken van verschillende soorten hout, afhankelijk van de eisen die je stelt. Hout van naaldbomen is prima als je de stoel binnen wilt zetten. Het is echter geen houtsoort die het in onbewerkte staat lang buiten volhoudt. Behandel het daarom met een UV-verf en een weerbestendige lak. Cederhout of teakhout is respectievelijk goede zachte en harde houtsoort die lang meegaat. Teakhout is vaak duurder en moeilijker te verkrijgen, maar zorgt er voor dat je Adirondack meerdere generaties mee kan. Cederhout is op zijn beurt weer beter bestand tegen vlekken.

Adirondack stoel verven

Oorspronkelijk was de Adirondack stoel bruin of donkergroen, maar steeds vaker zien we witte varianten die natuurlijk een fris uiterlijk hebben. Wil je een extra touch toevoegen aan je ontwerp? Maak dan de leuningen iets breder, zodat je een kop thee kunt neerzetten. Zo heb je geen bijzettafel nodig.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021