Excite

Hoe bestrijd je mos in je gazon?

Heb je een grasveld in je tuin dan wil je natuurlijk dat deze er mooi groen bij ligt. Helaas kan mos in je gazon dit beeld verstoren. Gelukkig is er wat aan te doen. Hier kun je lezen hoe je mos kunt bestrijden, zodat ook jij kunt genieten van een mooi groen grasveld.

Hoe ontstaat mos?

Mos gedijt goed in ons klimaat. We hebben hier veel regen en niet al te strenge winters. Dat zijn prima weersomstandigheden voor mos in het gazon. In het voorjaar heb je vaak het meeste last van mos. Mos kan namelijk bij lagere temperaturen groeien dan gras. Daarbij is in het voorjaar de grond vaak nog vochtig en het zonlicht nog niet al te sterk.

Mos in je gazon bestrijden

Wanneer je mos in je gazon hebt, kun je die verwijderen door je grasveld te verticuteren. Ook zijn er speciale anti-mosmiddelen te verkrijgen. Wanneer je die gebruikt, gaat het mos in je gras snel dood.

Mos voorkomen met kalk

Ook kun je mos bestrijden en voorkomen door de grond te bekalken. Wanneer de bodem te zuur is, kan het gras niet goed groeien, waardoor mossen de kans krijgen om je gazon over te nemen. Door in het voor- en najaar kalk aan je gazon toe te voegen, krijgt je gras weer meer kans om te groeien en de mossen minder.

Mos voorkomen met mest

Het beste is natuurlijk om te zorgen dat mos geen kans krijgt in je gazon. Behalve door regelmatig te bekalken, is het ook goed om je gazon te bemesten. Het beste is het om dit na het bekalken te doen. Gebruik speciale mest die bedoeld is voor gazons voor het beste resultaat.

Mos in je gazon en het milieu

Op het gebied van mosbestrijding zijn er veel middelen in de handel die het milieu kunnen schaden. Houd je van het leven in je tuin zorg dan dat je milieuvriendelijke producten koopt. Zo kun je bijvoorbeeld het mos in je gazon tegengaan met mest waarin composteringsbacteriën zitten. Tegelijkertijd voorkomt deze stof ook nieuwe mossen. De bacteriën zorgen namelijk voor een snelle omzetting van organisch afval in voedingsstoffen voor het gazon.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020