Excite

Nieuwe daling maximaal hypotheekbedrag

  • © Getty Images
De maximale hypotheek die kopers van een huis kunnen krijgen wordt per 1 juli van dit jaar nog verder naar beneden bijgeschroefd. Dit meldt de Vereniging Eigen Huis. Voor hypotheekrentes onder de 3,5% geldt straks een lagere maximale hypotheek. Die hypotheek zal ongeveer 5 procent lager uitvallen. Hoeveel het bedrag exact deelt hangt weer af van het inkomen.

De daling van de maximale hypotheek zal vooral invloed hebben op hypotheken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiervoor gelden namelijk lagere rentestanden. De normen worden steeds al bijgesteld; in januari werden ze ook al strenger. Wie dus een huis wil kopen en daar het liefst een zo hoog mogelijke lening voor heeft, kan zijn of haar offerte het beste voor 1 juli 2015 aanvragen. Dan zijn de normen van dit moment namelijk nog van toepassing.

De NHG-grens zal met ingang van 1 juli dalen naar 245.000. Als je rekening houdt met de bijkomende kosten van de aankoop van een woning, betekent dit dat een nieuwe woning bij aanschaf maximaal iets meer dan 231.000 euro mag kosten. Nu is de grens voor de NHG nog 265.000, wat betekent dat een huis ongeveer 250.000 mag kosten.

Volgens Rob Mulder, de directeur van Vereniging Eigen Huis, hebben huizenkopers in de afgelopen jaren al te maken gekregen met verschillende beperkingen. Dat wil echter niet zeggen dat de omstandigheden om een huis te kopen aanzienlijk verslechterd zijn. Dankzij de lage rentestanden en de relatief lage huurprijzen van dit moment zijn kopers op dit moment toch nog aardig goed af.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021