Excite

Nieuwe verlichting? Laat een lichtplan maken

Wil je nieuwe verlichting in je interieur? Laat dan een lichtplan maken, of ga zelf aan de slag op een plattegrond van je woning. Licht is namelijk van grote invloed op de look en feel van je huis, maar wordt door veel mensen als bijzaak gezien. Dat is onterecht, want licht is één van de belangrijkste sfeermakers van je interieur. Lees meer over een verlichtingsplan of lichtplan maken én laten maken in dit artikel.

Lichtplan keuken

Wanneer je een lichtplan maakt is het belangrijk om goed na te denken over de functie van het licht dat je nodig hebt. Als je een lichtplan voor de keuken maakt, zul je rekening moeten houden met de verschillende activiteiten. Waar zitten jullie te eten? En wat is de plek waar je groenten en vlees snijdt tijdens het koken? Is er misschien nog een schilderij dat je wilt belichten? Al deze plekken hebben een andere optimale verlichting. Een felle lichte ledverlichting is perfect om onder te werken, maar de eettafel wil je liever een gedimde lamp met een brede, zachte verlichting. Teken deze lichtbronnen anders in op de plattegrond.

Lichtplan woonkamer

Een lichtplan voor de woonkamer zal volgens dezelfde overweging samengesteld moeten worden als het lichtplan voor de keuken. In de woonkamer heb je alleen vaker te maken hebben met donkere hoekjes. Ook hebben je lampen een veel meer decoratieve functie. Zo zul je niet snel een designlamp ophangen in de buurt van de frituur en etensluchtjes. In de woonkamer is dit soort exclusieve verlichting veel beter op zijn plek. Behalve met de functie van de verlichting moet je dus ook nadenken over het soort lamp. Welke wil je in het zicht hebben en welke mag achter een gordijn of op de rand van de vensterbank?>

Lichtplan laten maken

Een lichtplan laten maken laat je doen door een binnenhuisarchitect of een lichtarchitect. Dit kan zowel door een zzp’er, maar je kunt ook een bureau inschakelen. Vraag dan om een ‘lichtadvies’.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021