Excite

Oegstgeest is beste gemeente om een huis te kopen

Een huis kopen doe je het beste in de gemeente Oegstgeest. Deze plaats scoort het beste in een enquête over leefbaarheid die De Telegraaf uit liet voeren in vierhonderd gemeenten. Het Zuid-Hollandse Oegstgeest scoorde een 8,7 op criteria zoals huizenprijzen, criminaliteit, armoede, winkels, scholen en medische zorg.

Top drie

De top drie wordt afgemaakt met gemeente Edam-Volendam op twee, en gemeente Heemstede op nummer drie. Uit het onderzoek van De Telegraaf komen geen verrassingen naar voren. De beste plek om een huis te kopen laat zich raden. Het zijn vooral de dorpen in het Gooi, de Randstad en in bepaalde gemeenten aan de kust die hoog scoren op leefbaarheid. Dat komt omdat veel voorzieningen dichtbij zijn, maar ook omdat er genoeg geld en werkgelegenheid is. Het gaat om plaatsen zoals Leiderdorp, Teylingen, Katwijk, Midden-Delfland en Hillegom.

Vaals

Krimpregio’s scoren over het algemeen slecht op leefbaarheid. Denk aan plaatsen in delen van Friesland, Zeeland en Groningen. De slechtste score was voor gemeente Vaals. Het Limburgse dorp scoorde slechts een 2,2. Volgens wethouder Juliette Verbeek van Vaals moet het oordeel van De Telegraaf met een korrel zout genomen worden. De voorzieningen die vlak over de grens goed bereikbaar zijn vanuit Vaals, zijn namelijk niet meegenomen in het onderzoek.

Grote steden

Wil je een huis kopen in een van de grote steden, dan kun je je nu nog bedenken. De vier grote steden van Nederland halen de top 25 van beste plekken om te wonen niet. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht scoren goed als het gaat om de gemiddelde afstand naar een supermarkt, maar op zaken als criminaliteit moeten de gemeenten inleveren op kleinere steden en dorpen.

Verkiezingen gemeenteraad

De Telegraaf onderzocht de leefbaarheid van Nederlandse gemeenten in aanloop naar de verkiezingen voor de gemeenteraad over anderhalve week. De krant spoort wethouders en andere bestuurders van de slechtst beoordeelde gemeenten aan om zo snel mogelijk werk te maken van problemen als werkloosheid en verpaupering.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020