Excite

Ontwerpen eigen huis wordt gemakkelijker

  • © Getty Images
Mensen die een eigen huis willen ontwerpen en dat willen bouwen, kunnen dat vanaf 1 juli 2015 makkelijker doen. Het bouwbesluit is namelijk gewijzigd en de veranderingen daarin gaan per die datum officieel in. Particulieren hebben meer mogelijkheden om beslissingen te nemen over de hoogte van plafonds en de grootte van de badkamer en het toilet. Het gaat hierbij niet alleen om nieuwe huizen, maar ook om panden die verbouwd worden tot woonhuis.

Ook de eisen die gesteld worden aan nieuwe studentenhuisvesting worden aangepast. Zo hoeft een studentenkamer nog maar minimaal 15 vierkante meter groot te zijn. Eerder was dit achttien. Minister Stef Blok hoopt dat het hierdoor voor investeerders makkelijker en aantrekkelijker wordt om voor studenten te bouwen.

Overigens zorgt het vernieuwde bouwbesluit niet alleen maar voor vergemakkelijkingen. Zo worden de voorschriften voor toegankelijkheid van nieuwe gebouwen die een publieksfunctie hebben - denk aan voetbalstadions en theaters - aangescherpt. De hoofdingang moet bijvoorbeeld altijd toegankelijk zijn voor rolstoelers en binnen moet 80 procent van de ruimte toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel.

In winkels liggen deze eisen iets lager; daar moet tenminste 60 procent van de ruimte toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Als dit technisch echt niet mogelijk is, dan wordt een uitzondering gemaakt en is 40 procent voldoende.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021