Excite

Kunnen starters baat hebben bij de ontwikkeling van de huizenprijzen?

Na jarenlange stijgingen lijkt er nu een ommekeer te komen in de ontwikkeling van de huizenprijzen. De groei neemt af en er wordt zelfs verwacht dat de prijs van een koopwoning zal gaan dalen. Dit is geen goed nieuws voor huizenbezitters. Maar voor degenen die voor het eerst aan een koopwoning beginnen, kan het gunstig zijn. Zij kunnen immers goedkoper hun eerste huis aanschaffen.

De verwachtingen van de ontwikkeling van de huizenprijzen

Wie eind jaren negentig een eengezinswoning kocht, leek verzekerd van een flinke groei aan vermogen. En dat klopte. Het is ruim tien jaar goed gegaan en woningen werden gemiddeld anderhalf keer zoveel waard. Maar nu dankzij de crisis is de ontwikkeling van de huizenprijzen in een negatieve spiraal terechtgekomen.

Onzekere tijden

Wanneer er onzekere tijden aanbreken blijven mensen liever op de plek waar ze al zijn. Snel verhuizen en nieuwe huizen kopen doen ze dan niet. Ook verliezen mensen hun baan en kunnen daardoor geen hypotheek krijgen, waardoor de woningmarkt stagneert. Daarbij zijn de banken voorzichtiger geworden met het verstrekken van hypotheken. Zeker voor starters is het nu moeilijk om aan genoeg geld te komen voor het kopen van een woning. Sinds de kredietcrisis zijn de huizenprijzen dan ook gedaald. En verwacht wordt dat de ontwikkeling van de huizenprijzen ook in 2012 een negatieve trend zal laten zien.

Goedkopere regio's

De ontwikkeling van de huizenprijzen verloopt niet door heel Nederland egaal. Het kan daarom gunstig zijn om als starter je grenzen te verleggen naar een ander gebied. Misschien kun je ander werk vinden of vanuit huis werken voor je huidige bedrijf. In de noordelijke provincies zijn de huizen namelijk een stuk goedkoper dan in de Randstad. Misschien dat je in Groningen net wel die hypotheek kunt krijgen. Of denk echt grensoverschrijdend en ga op zoek naar een koophuis in de veel prijsvriendelijkere huizenmarkt in Duitsland.

Wel of geen huis kopen als starter

Met de prognose dat de ontwikkeling van de huizenprijzen verder zal dalen in 2012, zou je ervoor kunnen kiezen om als starter nog even te wachten met de aankoop van je huis. Maar misschien woon je nu wel in een duur onaangenaam huurhuis. Of is je woonplek in een ongezellige wijk. Zulke omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je een flinke winst minder belangrijk vindt en het liefst gaat voor zo snel mogelijk optimaal woongenot.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021