Excite

Oude stoel bekleden

Heb je een mooie oude stoel op de kop getikt? Dan is de kans groot dat de bekleding aan een opknapbeurt toe is. Het zitvlak is vaak het meest aan slijtage onderhevig. Van een klassieke eetkamerstoel kun je gelukkig zelf de bekleding vervangen. Hoe je een oude stoel moet bekleden lees je hier.

Tutorial stoel bekleden

Deze tutorial is speciaal voor de gemakkelijk te bekleden klassieke eetkamerstoel. Compleet stoffen stoelen zijn tijdrovend om zelf te bekleden en vragen daarom vaak ambachtelijk vakmanschap. Omdat veel mensen hun oude meubels laten opknappen, zijn meubelstoffeerderijen in de buurt gemakkelijk te vinden.

Los zitvlak

Een stoel bekleden gaat het makkelijkst als er een los zitvlak op de stoel zit. Probeer in andere gevallen de stoel zo ver mogelijk uit elkaar te halen, zodat je goed bij de bekleding kunt. Moet je ook de voering vervangen, of zitten er losse veertjes op je oude stoel? Neem reparatie hiervan mee in je actieplan, en repareer dit natuurlijk voordat je de nieuwe stof monteert.

Oude stof van de stoel

  • Haal voorzichtig de oude stof van de stoel af. Het is belangrijk om de stof niet met geweld los te rukken, omdat je de vorm kunt gebruiken als mal voor de nieuwe bekleding. Pak de oude stof en speld de stof op een nieuwe lap. Knip dezelfde vorm uit. Gebruik hiervoor een scherpe schaar, of liever nog een kartelschaar, zodat de stof niet gaat rafelen.

  • Leg de nieuwe lap stof met de goede kant op een tafel en leg het zitvlak met voering ondersteboven op de stof. Zorg ervoor dat de richtig van de draad recht loopt met het zitvlak.
  • Klap nu de stof om, rol naar binnen en zet vast met een nietpistool. Trek de stof strak en niet ook de andere kanten vast. Probeer wel wat ruimte voor speling over te laten zodat je stof niet scheurt als iemand gaat zitten. Controleer aan de andere kant ook steeds of de stof goed strak staat, zodat je geen rimpels krijgt in de bekleding.
  • Leg nu het zitvlak weer terug in de stoel. De nietjes zijn niet langer zichtbaar en je oude stoel is na het bekleden weer als nieuw.
  • Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020