Excite

Maak gebruik van de lagere overdrachtsbelasting

Wie overweegt een huis te kopen, kan dat het beste voor 1 juli 2012 doen. Tot dan is de overdrachtsbelasting namelijk twee procent. Na die tijd wordt het oude tarief van zes procent weer gerekend. Op de aanschaf van een huis kan dit al snel duizenden of zelfs tienduizenden euro's schelen.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting wordt in Nederland geheven op de aankoop van onroerend goed. Wie een huis koopt, moet overdrachtsbelasting betalen. Wie een bedrijfspand koopt, ook. De overdrachtsbelasting wordt berekend over de aankoopprijs van het goed en maakt een groot deel uit van de 'kosten koper'. Om de woningmarkt uit het slop te trekken, heeft de overheid in 2011 besloten om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen. Huizenkopers kunnen hierdoor veel geld besparen.

Nieuwbouw

Bij de aankoop van een woning hoeft niet altijd overdrachtsbelasting betaald te worden. Nieuwe woningen worden 'vrij op naam' verkocht, wat betekent dat er geen kosten bij komen. Ook als een huis binnen een half jaar weer door wordt verkocht, hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden.

Verhuisboete

De overdrachtsbelasting levert de schatkist veel geld op, maar is voor de woningmarkt niet altijd even goed. Mensen proberen namelijk eerst om hun woning te verkopen voor een prijs die zo goed is, dat ze de kosten koper die ze zelf betaald hebben er weer uit halen. Als dat niet lukt, raakt de woningmarkt langzaam maar zeker op slot. Bovendien maakt het mensen minder flexibel; verhuizen voor je baan doe je niet snel als je weet dat je je huis moet verkopen voor een bedrag dat lager is dan je hypotheek.

Nieuwe vorm

De kans bestaat dat de overdrachtsbelasting in de huidige vorm gaat verdwijnen. Dit heeft vooral te maken met de moeizame situatie waarin de huizenmarkt op het moment verkeert. Toch kan die verandering een proces van vele jaren zijn, waardoor het slim is om vooral nu je kans nog te pakken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021