Excite

Overwaarde woning: wat is het en wat kun je ermee?

De overwaarde van je woning is pas definitief te berekenen als je je huis verkoopt. Die blijft namelijk over als je van de verkoopprijs je hypotheeksom en verkoopkosten hebt afgetrokken. Verkoop je bijvoorbeeld je huis voor € 350.000 en had je nog een hypotheek van € 150.000, dan is je overwaarde €200.000. Heb je ook nog een makelaar in moeten schakelen voor de verkoop en bedroeg de rekening daarvan €5.000? Dan blijft er een overwaarde van €195.000 over. Als je niet verkoopt, kun je je overwaarde berekenen door te kijken naar de prijzen waarvoor gelijkwaardige huizen in je omgeving verkocht worden. Dat is echter geen garantie; de markt is continu in beweging en je weet nooit wat jij voor je huis krijgt.

Wat kun je ermee?

Met overwaarde kun je drie kanten op:

  • Je kunt het opnemen voor een verbouwing of een grote aankoop. Je neemt dan eigenlijk een voorschot op je verkoop. In feite is het dan dus een uitbreiding van je hypotheek
  • Je kunt het op je rekening laten zetten. De kans is groot dat je er dan ook belasting over moet betalen; dit vermogen komt namelijk in Box III terecht.
  • Je kunt het gebruiken om een nieuwe woning te kopen. Je hebt dan een lagere (of geen) hypotheek en hoeft niet direct af te rekenen met de belastingdienst.

Slimme bespaartrucs

Omdat het natuurlijk prettig is zoveel mogelijk van de overwaarde in je zak te houden, zijn er nog wat trucs waarmee je kunt besparen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de overwaarde niet op 1 januari of 31 december op je bankrekening staat. Dat zijn namelijk de peildata van de fiscus. Het gemiddelde van het bedrag dat dan op je rekening staat, is het bedrag waarover je mogelijk vermogensrendementsheffing moet betalen. Wil je wel een nieuw huis kopen, maar heb je dat nog niet gevonden? Spreek dan met jouw koper af dat je na 1 januari jouw sleutel overdraagt. Dan heb je nog een heel jaar de tijd om een huis te vinden en daar vervolgens je overwaarde in te stoppen.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021