Excite

OZB stijgt te hard in sommige gemeenten

Uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis en RTL is gebleken dat de OZB in sommige gemeenten in 2013 veel harder stijgt dan met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is afgesproken. In 220 Nederlandse gemeenten is de OZB de afgelopen vijf jaar meer gestegen dan wettelijk is toegestaan. De oppositie in de Tweede Kamer reageert geschokt.

Geen incident

De te hoge stijging blijkt geen incident te zijn. Volgens de landelijke norm mag de belasting op onroerende zaken sinds 2009 met 15 procent gestegen mogen zijn. Maar gemiddeld was de stijging 16,5 procent. Maar liefst 68 gemeenten lieten de OZB zelfs met meer dan 30 procent stijgen, zo rekende Vereniging Eigen Huis uit.

OZB is melkkoe

Behalve de stijging van de OZB zijn in het onderzoek ook de Afvalstoffenheffing en de Rioolheffing van de gemeenten meegenomen. Opvallend is dat de huizenprijzen ondertussen blijven dalen, terwijl de OZB aan de andere kant stijgt. De oppositie in de Tweede Kamer reageert geschokt. “Veel gemeenten misbruiken de OZB als enorme melkkoe en dat moet ophouden,” zeggen Sietse Fritsma en Joram van Klaveren van de PVV.

Gemeenten

De drie gemeenten waar de stijging de afgelopen jaren het sterkst is zijn het Brabanste Gemert-Bakel (170 procent), het Brabante Heumen (94 procent) en het Gelderse Lingeward (81 procent). In Gemert-Bakel schotelt het gemeentebestuur de burger een rekening voor die gemiddeld 183 euro hoger is dan in 2012. Opvallend is met name de stijging van de OZB-heffing met 87 procent. Gemeente Gemert-Bakel was ook al de hoogste stijger in 2011. In 2012 kwam de twijfelachtige eer toe aan gemeente Lingewaard.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021