Excite

Hoe kom je af van paddenstoelen in het gazon?

Ze zijn mooi in sprookjes, op foto's of als je ze ziet in het bos, maar paddenstoelen in je gazon wil je niet. Hoewel ze niet altijd voor schade zorgen, hebben de meeste mensen toch liever een strak groen grasveld. Ook in het najaar. Als je de volgende tips opvolgt, heb je grote kans dat je grasveld er ook in de herfst mooi bijstaat.

Hoe voorkom je paddenstoelen in je gazon?

Paddenstoelen in je gazon kunnen in allerlei vormen voorkomen. Je hebt ze van groot, wit en solitair tot aan groepjes van kleine bruine zwammen. Om te zorgen dat je geen paddenstoelen krijgt, is het belangrijk dat je je grasveld goed onderhoudt. Dat betekent dat je je gazon regelmatig moet water geven en bemesten. Ook een goede beluchting van de grond ontmoedigen paddenstoelen om zich in het najaar in het gazon te vestigen. Na de zomer kun je het beste stoppen met het bemesten van het gras. Paddenstoelen groeien namelijk goed op een voedzame grond. Ook is het beter om dan nog maar spaarzaam water te geven aan je gazon, tenzij het anders natuurlijk veel te droog wordt. Maar aangezien paddenstoelen van een vochtrijke omgeving houden, kun je in het najaar beter voorzichtig zijn met sproeien.

Wat te doen als je al paddenstoelen in je gazon hebt?

Groeien de zwammen en heksenkringen al op het gras dan kun je eventueel een middel gebruiken dat mos in het gras doodt. Let er wel op dat daar geen meststoffen aan zijn toegevoegd, want dat bevordert de groei van paddenstoelen in je gazon. Ook kun je de paddenstoelen uitgraven. Doe dit zodra ze opkomen, zodat ze geen sporen kunnen vormen. Laat je het gaan dan kunnen er heksenkringen ontstaan.

Goed onderhoud is het belangrijkste

Net als bij het bestrijden van mos is ook in het geval van het voorkomen van paddenstoelen in je gazon het onderhoud van het grasveld belangrijk. Volg daarom de tips van een tuinkalender, zodat je op tijd verticuteert, besproeit en bemest. Een grasveld in de tuin lijkt gemakkelijk, maar wil je een strak groen gazon, dan is een goede planning van de tuinwerkzaamheden belangrijk.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019