Excite

Planten verpotten: tips

Om je planten mooi te houden, moet je van tijd tot tijd je planten verpotten. Ook zaadjes die je hebt geplant zul je een aantal keren moeten verplaatsen naar een grotere pot. Zo krijgen de wortels meer ruimte en houdt je plant gezonde groene bladeren. Planten verpotten kan een rommelig karwei zijn. In dit artikel lees je tips om het planten verpotten zo makkelijk mogelijk te maken, met het beste resultaat voor de plant.

Bescherm je vloer en je handen

Zorg dat je een plek uitkiest die vies mag worden: een hoek in je balkon of een plekje op de gang. Bedek deze eventueel met oude kranten. Zeker wanneer je potgrond gebruikt, kan planten verpotten behoorlijke vlekken opleveren. In sommige gevallen is het verstandig om tuinhandschoenen te dragen om je nagels te beschermen tegen vlekken en je handen tegen scherpe wortels en bladeren van de plant.

Zet de juiste bloempotten klaar

Wanneer je aan het rommelen bent met potgrond is het handig als je alles bij de hand hebt. Zet dus de potten klaar waar je planten in wilt verpotten. Zorg daarbij dat je altijd een pot gebruik waar gaten inzitten. Zo kan overtollig water afgevoerd worden, zodat je plant niet beschimmeld of verrot. Zet een kamerplant dus nooit direct in de sierpot.

Goede potgrond gebruiken

Gebruik een goede potgrond voor de juiste plant. Voor de meeste kamerplanten is een normale potgrond prima, maar bij speciaalzaken kun je ook potgrond vinden speciaal voor bijvoorbeeld orchideeën, cactussen en geraniums. Ook zijn er planten die beter gedijen in zanderige grond, zoals rozemarijn en lavendel. Houdt daar rekening mee bij het overpotten van planten.

Tijd om planten te verpotten

Een laatste tip: kamerplanten zijn op hun sterkst in het voorjaar. Dat is dan ook de beste tijd om planten te verpotten. Zeker als je planten vergroeid zijn met hun bloempot, en je wortels moet bijknippen. Verzorg je plant na het overpotten ook goed met extra voeding en veel water.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021