Excite

Prijs bij gedwongen verkoop 5 procent lager

  • © Getty Images
Bij een gedwongen verkoop ligt de verkoopprijs van een huis ongeveer vijf procent lager dan het geval zou zijn bij een reguliere verkoop. Dat blijkt uit een rapport dat het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag heeft uitgebracht. In dit rapport worden de effecten van gedwongen verkoop met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onder de loep genomen.

Opvallend is dat niet alleen de huizen waar sprake is van een gedwongen verkoop dus voor minder verkocht worden, ook de huizen in een straal van ongeveer 100 meter krijgen daarna te maken met een daling van de verkoopprijs van gemiddeld 0,4 procent. Voor woningen in het lagere segment, die vallen onder de grens van de NHG, ligt dit percentage zelfs nog iets hoger.

Wel blijkt dat het effect van gedwongen verkopen in Nederland een stuk kleiner is dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een gedwongen verkoop de prijs daar met zo'n 27 procent naar beneden kan halen. Een reden voor dit verschil kan zijn dat de NHG wel aanstuurt op een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Hier moeten zowel bank als woningbezitters zich voor inzetten. Via de NHG worden huiseigenaren en banken namelijk verzekerd tegen het restschuldrisico, dat - als er sprake is van een restschuld - gedragen wordt door de NHG.

Sinds juli 2014 ligt de grens om in aanmerking te komen voor NHG op 265.000 euro. Tussen 2009 en 2014 lag die grens veel hoger, om mensen te stimuleren een woning te kopen. Wie een hypotheek afsluit voor een huis dat valt onder de NHG, betaalt hiervoor iets minder rente, omdat het gaat om een veilige deal voor de bank. Daarnaast is er dus geen risico op restschuld, wat natuurlijk ook aantrekkelijk is voor mensen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021