Excite

Prijzen en aantal huizenkopers nemen toe

  • © Getty Images
Zowel de huizenprijzen als het aantal huizenkopers is in de afgelopen tijd toegenomen. Het feit dat de huizenmarkt weer wat aantrekt en de prijzen weer wat oplopen, betekent dus niet automatisch dat de belangstelling hierdoor weer minder wordt. Het aantal woningverkopen nam in maart toe met 15.800 woningen. Dat is 30 procent meer dan vorig jaar.

In februari van dit jaar werden er nog 15.700 extra woningen verkocht en in januari waren dat er 14.300. Elke maand lijkt het aantal verkochte woningen dus iets meer toe te nemen, zo blijkt uit cijfers van Makelaarsland. Ook het aantal bezichtigingen blijft steeds op een hoog niveau hangen. In maart werden er maar liefst 188.000 rondleidingen gegeven. In februari waren dat er zelfs 197.000. Overigens zijn de 188.000 bezichtigingen van maart nog exclusief de 150.000 bezoeken van de Open Huizen Dag.

Het feit dat de prijzen wat oplopen, kan juist positief zijn. Hierdoor willen mensen toch liever ineens snel instappen, om te voorkomen dat ze straks voor dezelfde woning ineens veel meer geld kwijt zijn. In populaire steden valt op dat zoekers steeds sneller overgaan tot een verkoop. In steden als Amsterdam en Utrecht worden vaak bedragen betaald die nog boven de vraagprijs liggen.

Ook zijn er veel huizenkopers die nog willen profiteren van de huidige hoogte van de Nationale Hypotheek Garantie. Die grens gaat namelijk per 1 juli omlaag naar 245.000, terwijl die nu nog op 250.000 ligt. Daarnaast helpt het natuurlijk ook mee dat de hypotheekrente laag ligt, waardoor het voor mensen nog erg aantrekkelijk is om een hypotheek af te sluiten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021