Excite

Help, de regenpijp is bevroren!

Wanneer het 's winters vriest dat het kraakt, ben je allang blij als je niet naar buiten hoeft. Laat de sneeuw en ijzel maar aan jou voorbijgaan: binnen bij de kachel is het warm. Van veel winterse ongemakken, zoals vastgevroren autoportieren en dito handremmen, heb je pas last wanneer je naar buiten moet. Anders is het, wanneer je regenpijp bevroren is. Dit kan ook binnenshuis voor de nodige overlast zorgen.

Het risico van een bevroren regenpijp

Hóe zo'n regenpijp precies bevroren raakt, dat hoeven we je uiteraard niet uit te leggen. Water plus temperaturen beneden het vriespunt en dan heb je het plaatje al compleet. Over een bevroren regenpijp wordt dan ook vaak laagdunkend gedaan: "Ach, als het straks niet meer vriest, dan ontdooit 'ie vanzelf wel weer." Dat is natuurlijk ook zo, maar in de tussentijd kan het smeltwater geen kant uit. Uiteindelijk loopt dit smeltwater via de muren de woning in, wat voor behoorlijke wateroverlast kan zorgen. Ook kan de dakgoot het begeven onder het gewicht van alle ijs en smeltwater.

Een bevroren regenpijp: wat nu?

In ieder geval niet met alle kracht gaan slaan op de regenpijp, om maar zo veel mogelijk ijs los te tikken. Een regenpijp is gemaakt van PVC, dat bij lagere temperaturen zijn veerkracht verliest en dus sneller beschadigd raakt. Wat wel helpt:

  • Zachtjes tikken met een klein hamertje en zoveel mogelijk los ijs weghalen;

  • Verwarm met een föhn de afvoer, totdat deze weer doorloopt. Let wel: dit is vaak een tijdelijke oplossing, omdat er door het verwarmen nieuw smeltwater ontstaat, dat elders weer kan bevriezen;
  • Strooi zout in en rond de afvoer;

  • Voorkomen is beter dan genezen: door te zorgen dat er geen vuil in de dakgoot blijft liggen, ontstaan er minder snel verstoppingen die uiteindelijk kunnen gaan bevriezen;

  • Als alle andere methodes gefaald hebben en er (ernstige) wateroverlast ontstaat of dreigt te ontstaan, kan de regenpijp net boven de ijsklomp doorgezaagd worden. Dit kost je dan een nieuwe regenpijp, maar in ieder geval kan het water uit de dakgoot weg.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020