Excite

Reigers en vijvers: een moordende combinatie

Reigers en vijvers

Het zal je maar overkomen. Uitgerekend na het voorjaarsonderhoud en het aanvullen van je visbestand, zijn ze daar. De rust is meteen verstoord en je visbestand in gevaar. Een reiger lust immers zo'n visje wel. Hoe kun je je vijvervissen beschermen tegen reigers, de grootste vijand van vijvervissen? Er is een verschil in aanpak tussen kleine, ondiepe vijvers en grotere exemplaren. Hoe houd je reigers op afstand op een diervriendelijke manier? Er zijn verschillende oplossingen, de een doeltreffender dan de andere.

Reigers hebben ladingsruimte nodig

Een reiger heeft veel ruimte nodig om te landen. Vaak maakt hij een tussenlanding. Heb je een lage beplanting aan je vijver, dan stapt de reiger moeiteloos je vijver in. Ondiep water van zo'n dertig centimeter geniet zijn voorkeur. Hij is niet alleen verlekkerd op kleine vijvervisjes, hij kan ook grotere exemplaren aan. Je kunt de lage vijverbeplanting het beste vervangen door dicht opeen staande planten en dit tot aan de vijverrand. Je kunt reigers ook bij de vijver weghouden door boven de vijver fijne draadjes te spannen. Bij voorkeur van het dak van je woning naar een tuinhuis of een boom. Daardoor wordt de reiger opgeschrikt en zal hij wegvluchten.

Bewegingsdetectoren

Je kunt je vijver ook beschermen tegen hongerige reigers met bewegingsdetectoren. Deze beschikken over een elektrisch oog dat bij onderbreking water spuit waardoor de reiger gaat vliegen.

Reigers zorgen voor biologisch evenwicht

Reigers zijn echter niet altijd vijanden van onze tuinvijver. In grote vijvers houden ze, met het vangen van zieke visjes, het biologisch evenwicht in onze tuinvijver in evenwicht en het visbestand gezond.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018