Excite

Is jouw huis aan renovatie toe?

Een renovatie is méér dan het opknappen van je woning: het renoveren betekent dusdanig herstellen en/of verbouwen van een bestaand pand, dat de woning weer komt te voldoen aan de maatstaven van nu. Dit is vaak een ingrijpend proces, wat met veel hak- en sloopwerk gepaard gaat. Geen werk voor eendags-doe-het-zelvers!

Renovatie: bezint eer ge begint

Doe-het-zelven is leuk. Maar zeker in het geval van een renovatie, moet je heel goed weten wat je wel en niet zelf kan doen. Het is uiteraard niet de bedoeling om onder het mom van 'even een muurtje wegwerken' een draagmuur te slopen! Maar hoe onderscheid je nu een draagmuur van een gewone muur?

Draagmuur versus gewone muur

Een draagmuur vormt een belangrijk onderdeel van de constructie van je huis. Het geheel of gedeeltelijk verzwakken van deze muren kan leiden tot ernstige beschadigingen en grote risico's, zoals (gedeeltelijke) instorting. Draagmuren zijn over het algemeen minstens 20 cm dik. Ook als er balken op de muur rusten, is het zonder twijfel een draagmuur. Als je met een draagmuur te maken hebt, is het niet verstandig om zelf aan het hakken en slopen te gaan: huur hiervoor één of meerdere experts in. Ook bij twijfel over de vraag of je met een draagmuur te maken hebt, kan je beter een deskundige inschakelen.

Asbest

Van een heel andere gevaarorde is de aanwezigheid van asbest. Hoewel asbest nu niet meer gebruikt mag worden, was het voorheen een populair bouwmateriaal. Zolang de asbestplaten nog intact zijn, leveren ze geen tot weinig gevaar op voor de gezondheid. Een ander verhaal wordt het echter wanneer je de asbestplaten gaat slopen. Als je niet zeker weet waar en of er asbest in je woning zit, is het een verstandig idee om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Wordt er asbest aangetroffen, dan mag je dit niet zelf slopen of verwijderen.

Andere tips en trucs

Sowieso is het niet verstandig om met een renovatie onbezonnen te werk te gaan. Renoveren is een ingrijpend proces, waar vaak een behoorlijk kostenplaatje aan zit. Stel dus de juiste prioriteiten en maak van te voren een begroting. Leg hierbij een reservepotje aan voor onvoorziene omstandigheden. Ook is het een goed idee om niet blind te varen op één offerte: durf verschillende bedrijven en vakmensen om raad te vragen. Ga hierbij kritisch te werk en neem de tijd om alles goed op een rijtje te zetten.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020