Excite

Rente hypotheek: vergelijk jij?

De rente voor een hypotheek is ongeveer de laagste rente die we kennen voor een geldlening. De rente voor een persoonlijke lening ligt vele malen hoger. Dat wil niet zeggen dat een hypotheek goedkoop is; in de meeste gevallen betaal je die rente namelijk 30 jaar en over een veel hoger bedrag; als je het uitrekent, is de kans groot dat je in die 30 jaar zoveel rente betaalt, dat je je huis twee keer had kunnen kopen. Heb je dan nog een aflossingsvrije hypotheek, dan moet je nog aflossen en betaal je je huis dus eigenlijk een derde keer.

Rente hypotheek vergelijken

De rente voor een hypotheek dus: vergelijken is de boodschap? Ja, absoluut. Hoewel de rentetarieven over de verschillende periodes natuurlijk verschillen, zitten er aanzienlijke verschillen tussen banken. Wie een hypotheek met NHG afsluit, betaalt op dit moment bij de goedkoopste aanbieder 3,1% rente. De nummer 20 in de lijst rekent 3,55%. Dat verschil lijkt klein, maar wat als we vertellen dat in die lijst van 20 tarieven nog geen enkel tarief is opgenomen van bekende banken als de ABN Amro, Rabobank of ING Bank? Mensen die daar een hypotheek hebben, betalen dus nog meer rente.

Let op de executiewaarde

De verhouding van de hypotheeksom ten opzichte van de executiewaarde heeft ook invloed op de rente van de hypotheek. Wie meer wil financieren dan de executiewaarde, betaalt hiervoor een hogere rente. De bank loopt immers meer risico. Wil je dus verbouwen? Dan kan het slim zijn om dat met eigen geld te doen. Het duurt dan misschien wat langer, maar je plukt er later de vruchten van.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021