Excite

Scheefwonen blijft probleem

Scheefwonen is een feit voor een kwart van alle huurders in de sociale woningbouw. Scheefwoners kunnen echter nog maar kort genieten van hun ‘lage’ huur, want per 1 juli gaan alle sociale huren omhoog voor mensen met een inkomen boven de 33.000 euro. Minister Blok van wonen wil zo de scheve verhoudingen op de woningmarkt tegengaan.

Huurverhoging sociale sector

Minister Blok schrijft dinsdag aan de Tweede Kamer wat het resultaat is van de huurverhoging. Zo heeft elf procent van de huurders in de sociale sector een inkomen tussen de 33.000 euro en 43.000 euro. Zestien procent heeft een inkomen boven de 43.000 euro. Per 1 juli gaan de huren voor iedereen standaard met 4 procent omhoog. Boven de 33.000 euro mag de huur met maximaal 4,5 procent worden verhoogd, boven de 43.000 euro met maximaal 6,5 procent.

Inkomens

De woningcorporaties moeten de informatie over de inkomens bij de belastingdienst opvragen, maar niet al die gegevens zijn betrouwbaar. Dat gaven de corporaties aan. Volgens Blok zijn die problemen inmiddels verholpen. Op dit moment zou voor ongeveer vijf procent van de huurders onbekend zijn wat het inkomen is.

Scheefwonen oplossen

Het idee achter de huurverhoging is dat scheefwonen wordt opgelost. Bij scheefwonen blijven mensen in een huurhuis wonen dat eigenlijk te goedkoop voor ze is. Door deze huren te verhogen, hoopt minister Blok dat ze een ander huis gaan zoeken. De sociale woning wordt dan weer beschikbaar voor mensen die minder verdienen, en nu vaak veroordeeld worden tot een onbetaalbare of illegale woonoplossing. Als het inkomen daalt, bijvoorbeeld bij pensionering, kan de extra huurverhoging worden teruggedraaid. De huurverhoging raakt ongeveer 450.000 huishoudens.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021