Excite

Tips om snel een huurwoning te vinden

Er zijn veel verschillende redenen waarom het belangrijk is om snel een nieuwe huurwoning te vinden. Misschien is je relatie voorbij, dreig je uit je oude woning gezet te worden of kom je terug uit het buitenland en heb je hier nog geen woning. Met onze tips lukt het je vast om snel iets anders te vinden.

Kijk of je in aanmerking komt voor urgentie

Je bent natuurlijk niet de enige die snel een huurwoning wil vinden; veel mensen staan al jaren op de wachtlijst. Je kunt echter urgentie krijgen, waardoor je sneller aan de beurt bent. Afhankelijk van je situatie en de plek waar je wilt wonen, kan je dit weken tot zelfs maanden of jaren sneller aan een woning helpen. Je kunt in aanmerking komen voor een urgentieverklaring als je voldoet aan een of meer van de volgen eisen:

  • de noodsituatie is niet jouw schuld, ook niet door nalatigheid
  • de noodsituatie heeft rechtstreeks te maken met je huidige woonomgeving of -situatie
  • het is niet gelukt om op de gewone manier snel aan passende woonruimte te komen
  • je bent bereid te accepteren wat objectief gezien 'passend' is

De exacte criteria kunnen per gemeente verschillen. In veel gemeentes krijg je géén urgentie als je een relatie (of huwelijk) beëindigt en geen kinderen hebt, last hebt van burenruzies of ruzies binnen het gezin, te klein of te groot woont, heimwee hebt of te ver van je werk woont.

Inschrijven bij woningbouwverenigingen

Of je nu wel of niet in aanmerking komt voor een urgentieverklaring, je moet je altijd inschrijven bij woningbouwverenigingen. Wil je snel een woning, kies dan niet direct voor de grote, populaire steden, maar kijk ook eens in dorpjes daaromheen. Het is misschien iets minder praktisch, maar vaak een stuk voordeliger. Bovendien hebben die dorpen in veel gevallen geen wachtlijst en kun je zelfs direct een woning betrekken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020