Excite

Zo kun je snel sparen: tips

Hoewel Nederlanders bekend staan als een spaarzaam volkje, is het allang niet meer zo dat ieder gezin een mooie buffer heeft. Toch is dat belangrijk, want je wilt toch niet in de problemen komen, omdat je wasmachine kapot gaat? Sparen is handig en belangrijk en voor iedereen te leren. Kun jij voor sparen ook wel wat tips gebruiken?

Stel jezelf een doel

Zonder doel kom je nergens en dat geldt ook voor sparen. Tips helpen je dan ook niet als je niet weet waar je voor werkt of in dit geval spaart. Stel voor jezelf daarom een doel. Het bedrag dat je uiteindelijke doel is kan gebruikt worden als buffer, maar ook bijvoorbeeld voor een extra aflossing op je huis of de aanschaf van een nieuwe auto. Waarschijnlijk verandert de bestemming onderweg nog wel eens; als je eenmaal merkt wat voor vrijheid sparen je geeft, zul je dat niet snel op willen geven.

Spaar eerst

Spaar niet pas aan het einde van de maand. De kans dat er dan echt wat over is, is niet zo groot. Ga liever even zitten voor een budgetplanning, waarbij je noteert wat je binnen krijgt en wat je uit moet geven. Neem een extra post op voor onvoorziene kosten en kijk hoeveel je uiteindelijk kunt sparen. Maak dat bedrag over naar je spaarrekening zodra je salaris binnen is. Maak het jezelf moeilijk om geld van de spaarrekening te halen, bijvoorbeeld door dat bij een andere bank te stallen. Dan duurt het een paar dagen voor je het op je betaalrekening binnen hebt en is de nood om het uit te geven misschien wat minder groot.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021